Kök Hücre Biyolojisi


Kök hücreler, uzun süre kendini yenileyebilme kapasitesi olan ve belli sinyaller ile farklılaşabilen, farklılaşmamış öncül hücrelerdir.

Farklılaşma, özelleşmiş fonksiyonel hücrelerin oluşmasına neden olur ve genellikle daha kısıtlı potansiyelde yavru hücrelerin üretimi yoluyla ilerlerler.

Önemli olarak, kök hücre popülasyonları, kök hücre fonksiyonlarını koordine edebileceği ve koruyabileceği selüler ve ekstraselüler sinyallerin entegre olabileceği, spesifik çevrelere (nişler) yerleşirler.

Özetle kök hücreler;

  • bölünerek kendini yenileyebilen,
  • farklılaşarak, farklı hücre tiplerine dönüşebilen,
  • vücutta belirli bölgelere göç edebilen, öncül
hücrelerdir.

Vücudun farklı yerlerinden elde edilen pek çok farklı tip kök hücreler vardır.

Her kök hücre tipinin farklılaşabilme potansiyeli birbirinden farklıdır. Vücuttaki belirli bir amacı karşılamak için, o dokuya özgü kök hücre tipi kullanılır.

Dokuya özgü kök hücreler potansiyelleri ile sınırlıdırlar ve genellikle bulundukları yerdeki hücre tiplerine farklılaşabilirler. (Örneğin, kemik iliğinde bulunan, kan üreten kök hücreler)(hematopoietik kök hücreler) kan rejenerasyonunu sağlarken, nöral kök hücreler, beyindeki nöronları oluştururlar.

Bu yüzden, kök hücrelerin birbirlerine olan avantajlarından ziyade, hastaların rahatsızlıklarına, bu rahatsızlıkları en avantajlı şekilde tedavi edecek doğru tip kök hücrelerin seçimi ve kullanımı ile cevap vermek önemlidir. Çeşitli doku ve organlardan elde edilen kök hücreler, hasar görmüş ya da işlevini yitirmiş doku ve organların rejenerasyonlarında rol oynarlar.